Eroica si erotica. Eseu despre imaginile feminitatii in eposul eroic - Florica Bodistean
Descriere
Intre multiplele aspecte ale polaritatii sexelor, se descopera insa si teritoriile comune, ale asemanarii frapante, pe care le furnizeaza numai situatiile de viata circumscrise extraordinarului. Or eposul eroic vorbeste tocmai despre aceasta capacitate a unor fiinte de exceptie, barbati sau femei, de a transgresa regimul obisnuit al existentei sub atractia orizonturilor largi ale Istoriei, fie ea mitica sau profana.
Femina eroica cu toate variantele ei, de la amazoana clasica la luptatoarea indirecta, de pe meterezele cetatii, este produsul unor astfel de fictiuni. Cred ca in aceste spatii discursive pandite de prejudecati traditionaliste, conflictul – pe care in mod sigur nu l-au inventat studiile feministe – al femeii-pentru-celalalt cu femeia-pentru-ea-insasi capata o transparenta aparte.
Florica Bodistean
Eroic si erotic? Acest dublet poate parea un simplu joc de cuvinte, dar lucrarea de comparatistica literara a doamnei Florica Bodistean demonstreaza convingator ca eroismul barbatului, razboinic si factor civilizator, se sprijina pe fiinta „slaba” a femeii, pe marea ei capacitate de iubire si daruire. O suita de analize pertinente urmareste reprezentarea feminitatii in eposurile eroice, de-a lungul timpului, de la epopeile Antichitatii greco-latine, trecand prin Renastere, Evul Mediu si romantism, pana la literatura de razboi a secolului XX, din care nu lipsesc romanii Rebreanu si Camil Petrescu.
Eroismul e o tema care nu apartine femeilor, dar care nu ar exista fara ele – iata concluzia acestui original studiu.
Elena Zaharia-Filipas