Indiile Negre - Jules Verne
Descriere
Editie ilustrata (alb-negru) a romanului Indiile Negre de Jules Verne.
Desene de J. Ferat si gravuri de Charles Barbant.
Fragment din romanul:
"Cand un oras este inzestrat cu un trecut istoric, oricat de neinsemnat ar fi, cand castelul sau a apartinut altadata lui Robert Stuart, nu se poate sa nu aiba cateva ruini.
Or, in Scotia, toate ruinile sunt cutreierate de spirite.
Cel putin aceasta este parerea generala in tinuturile de Sus si de Jos.
Ruinile cele mai vechi si totodata cele mai rau famate in aceasta parte a litoralului, erau cele ale castelului lui Robert Stuart, care poarta numele de Dundonald-Castle.
Pe vremea aceea, castelul Dundonald, refugiul tuturor stafiilor ratacitoare ale tinutului, era lasat intr-o completa parasire. Doar daca strainii mai aveau ideea de a cerceta batranele resturi istorice, dar atunci se duceau singuri pe acolo. Locuitorii din Irvine nu ar fi mers cu tine oricat le-ai fi dat. intr-adevar, niste legende umblau din gura in gura pe seama unor Dame de foc care cutreierau vechiul castel.
Cei mai superstitiosi sustineau ca au vazut cu proprii lor ochi, fantasticele creaturi. Evident, Jack Ryan era printre acestia.
Adevarul este ca, din cand in cand, flacari inalte apareau, cand pe un colt al unui zid pe jumatate ruinat, cand in varful tumului care domina ansamblul ruinelor Dundonald-Castle.
Aceste flacari aveau ele o forma omeneasca, dupa cum se sustinea? Meritau ele numele de „Dame de foc" ce le dadusera scotienii litoralului? Desigur ca la mijloc nu era decat o iluzie a superstitiosilor si stiinta ar fi explicat fireste acest fenomen.
Oricum, Damele de foc aveau in tot tinutul reputatia bine stabilita de a frecventa ruinele vechiului castel si de a executa acolo ciudate sarabande, mai ales in timpul noptilor intunecoase. Jack Ryan, oricat de indraznet baiat ar fi fost, nu s-ar fi incumetat de a le acompania cu sunetele cimpoiului sau. "