Noul Cod De Procedura Civila. Jurisprudenta Rezumata - Mihail C. Barbu

Noul Cod De Procedura Civila. Jurisprudenta Rezumata - Mihail C. Barbu

Editura
An publicare
2014
Nr. Pagini
335
ISBN
9786061804160
Categorii

Descriere

Context legislativ

Noul Cod de procedura civila a adus cu el texte si proceduri noi si in acelasi timp un context nou pentru vechi texte sau proceduri care s-au pastrat si astfel apare cu stringenta, prin prisma interesului particular al celui implicat intr-un dosar, cunoasterea sensului exact al normei. Chiar un text din Noul Cod care pastreaza forma din Codul de procedura civila din 1865 poate avea un nou sens pentru ca se manifesta intr-un context nou. Experienta a confirmat ca doctrina si jurisprudenta dau codurilor previzibilitate, iar lipsa previzibilitatii ii pune in pericol pe cei de buna-credinta.

Despre lucrare

Selectia cuprinde 114 decizii, majoritatea fiind definitive, insa si unele pronuntate in prima instanta.
Prezentarea hotararilor a fost realizata in functie de aspectul cel mai important procedural reperat in acea speta, insa titlul fiecarei spete cuprinde problemele de drept procesual nu in ordinea importantei, ci in ordinea in care ele sunt rezolvate in acea hotarare.
Lucrarea este pregatita in asa fel incat sa serveasca celor care sunt interesati de interpretarea NCPC pentru studiul lor, pentru situatiile lor sau pentru cazurile ce le sunt aduse spre solutionare ori spre judecare.

Din cuprins
114 hotarari rezumate avand ca baza Noul Cod de procedura civila tematica: principiile fundamentale ale procesului civil, actiunea civila, participantii la procesul civil, competenta instantelor judecatoresti, actele de procedura si termenele procedurale, procedura contencioasa in fata primei instante, caile de atac si contestatia privind tergiversarea procesului, arbitrajul, executarea silita, proceduri speciale, legea de aplicare index alfabetic bogat lista hotararilor in functie de instanta
Puncte forte
prima lucrare dedicata integral jurisprudentei pe NCPC reprezinta o prima fotografie a practicii de la toate gradele de jurisdictie hotararile sunt atent selectate de un practician al dreptului – dl. avocat Mihail C. Barbu prezentarea cuprinde elemente esentiale pentru utilitatea consultarii: titlu, legislatie relevanta, pastila, indicarea instantei, sursa hotararii, rezumatul format academic pentru folosirea cat mai facila de catre cititor
Despre dl. Mihail C. Barbu

Este avocat in cadrul Baroului Bucuresti si un colaborator de marca al Editurii C.H. Beck. S-a impus pe piata prin publicarea lucrarii Cartea de termene in procedura civila, lucrare care a ajuns la a 3-a editie si care a marcat prin editiile succesive trecerea de la vechea reglementare la Noul Cod de procedura civila.

Public tinta

Orice jurist interesat de interpretarea instantelor asupra prevederilor Noului Cod de procedura civila.

Pe aceeași temă

Mihail C. Barbu