Animalele. Introducere in zoologia goetheana

Animalele. Introducere in zoologia goetheana

An publicare
2017
Nr. Pagini
384
ISBN
9786067043037

Descriere

Imaginile biologiei moderne ne influenteaza intr-un mod hotarator constienta.
Ele ne ofera interpretari fara a ne conferi si un acces interior la lumea plantelor si a animalelor, care ar fi chiar premisa pentru o relatie noua, incarcata de raspundere, a omului fata de natura vie. In planul faptelor direct accesibile nu putem gasi principiile si motivele prin care organismul animalelor sa poata fi inteles.
Si din acest motiv cauzele si determinarile in ceea ce priveste configuratia si comportamentul animalelor sunt cautate in domeniul constituentelor elementare si al legilor care se presupune ca ar guverna acolo. Cunoasterea este un proces de parcurgere in gand a unor etape sau fenomene, o activitate spirituala; ea cere un inalt grad de putere de imaginatie productiva si de intelepciune. In cadrul gandirii creatoare, modelatoare, patrundem pe un plan mai elevat al realitatii, in care legile devenirii si ale formarii au un caracter spiritual.
Aceasta carte despre lumea animalelor se doreste o contributie la cunoasterea naturii care se orienteaza catre fiinte, fenomene si fapte si incearca sa patrunda in legaturile dintre ele.

Fragment din cartea "Animalele: Introducere in zoologia goetheana" de Ernst-Michael Kranich

"ANIMALE REPREZENTATIVE   Sa ne indreptam atentia mai intai, din multitudinea de animale superioare, asupra catorva categorii de animale care sunt deosebit de potrivite pentru introducerea in metoda de cunoastere goetheana. Daca vom face cunostinta cu lumea animalelor, vazand-o prin prisma principiilor ei interioare de formare, atunci vom descoperi ca diferitele grupe si, in cadrul acestora, diferitele specii si rase nu sunt asezate alaturat, cu acelasi rang. Exista clase si rase de animale la care aceste principii de formare se evidentiaza intr-un mod mai caracteristic decat la altele. Un sistem important de organe la animalele superioare este reprezentat de membre. Acestea se afla foarte stransa interdependenta cu sistemul digestiv, pentru ca de miscare sunt legate si foarte puternice procese de schimburi de substante, in cadrul metabolismului. O dezvoltare accentuata a membrelor se intalneste in cazul copitatelor. Prin intermediul membrelor, organismul intra intr-o foarte puternica legatura cu fortele gravitatiei. Aceasta intrepatrundere cu forta gravitationala si dezvoltarea organelor sistemului digestiv ating punctul culminant in cazul vitelor cornute (familia Bovidae). Intr-un mod corespunzator, modul de organizare a animalelor carnivore de prada este reprezentat in cea mai clara forma in cazul felinelor. Si, intre feline, faptura emotionala atat de caracteristica pentru animalele de prada isi atinge cea mai bogata si mai matura reprezentare in cazul leului. Insa, dimpotriva, o constienta limpede si o deosebita legatura cu mediul inconjurator le stabilesc organizarea si comportamentul pasarilor. In modul cel mai desavarsit, aceste calitati se manifesta in cazul pasarilor rapitoare de zi, mai ales la vultur. Astfel, vita cornuta, leul si vulturul sunt animale reprezentative. Acesta este si motivul pentru care, in vremurile de demult, acestor animale li se atribuia o insemnatate deosebita. Ele treceau drept simboluri pentru anumite principii ale lumii care se manifesta intr-un mod deosebit de clar in organismul lor si in comportamentul lor."

Pe aceeași temă

Ernst Michael Kranich