Trandafirii: ingrijire si taiere
Descriere
Cartea "Trandafirii: Ingrijire si taiere" urmareste sa indrume iubitorii acestor plante in procesele de plantare, taiere, intretinere, dar si de protectie a acestora. "Trandafirul este mai variat la infatisare ca orice alta planta", spune autorul. Lucrarea este ideala pentru cei ce doresc un set de instructiuni pas-cu- pas pentru ingrijirea trandafirului, imaginile si schitele fiind foarte usor de urmarit. Fragment: " Momentul ideal Momentul recoltarii florilor determina in mod direct cat de mult rezista florile in vaza. Momentul optim este atunci cand sepalele s-au deschis la ori-zontala, iar prima petala incepe sa se desprinda. in general, puteti taia — ca regula — florile de la soiurile cu floarea mai putin invoalta (plina) in faza de boboc, pe cand soiurile invoalte abia intr-un stadiu mai avansat de dezvoltare a bobocului. Vremea joaca si ea un rol important: pe vreme foarte calda, uscata, recoltarea florilor se poate face intr-un stadiu mai timpuriu de dezvoltare a florii decat pe vreme rece, umeda. Momentul optim al zilei pentru recoltarea florilor este dimi-neata devreme, atunci cand plantele sunt hidratate si inca nu prezinta pierderi de apa da-torita insolatiei, tulpinile si frunzele sunt proaspete, iar presiunea sevei este maxima. Din punct de vedere al fiziologiei plantei, momentul optim este dupa-amiaza, deoarece atunci rezerva de substante nutritive din planta este mai mare. Dupa-amiaza trebuie insa saaveti grija ca florile sa fie taiate si pregatite pentru vaza in mod corespunzator, iar apoi puse imediat in apa. Cum se pastreaza proaspeti trandafirii taiati Perioada de pastrare a trandafirilor in vaza se imbunatateste simtitor daca florile sunt tinute : inainte cel putin douasprezec ore la temperatura de maxim 5° C. in casa, folositi urmatorul truc: inveliti strans trandafirul in hartie umeda si depozitati-i 12 ore in lada pentru legume a frigiderului. Pentru a mari rezistenta in vaza, taiati oblic capetele tulpinilor. Schimbati apa zilnic sau adaugati un agent uzual de pastrare a prospetimii. Rar se tine cont de faptul ca frunzele nu au voie sa ajunga in apa din vaza, deoarece frunzele contin substante inhibitoare, care sunt eliminate la cea mai mica ranire sau strivire. Impreuna cu oxigenul din apa, acestea formeaza co pusi care infunda vasele tr portoare din tulpina florii si face ca trandafirul sa se ofileasca. "