Povesti.


Descriere

Petre Ispirescu (1830 – 1887) a fost editor, folclorist, povestitor, scriitor si tipograf, dar a ajuns sa fie cunoscut in special datorita activitatii sale de culegator de basme populare romanesti, pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Insa, dupa cum sublinia Barbu Stefanescu Delavrancea, Ispirescu nu a fost numai „un culegator, ci un adevarat creator“, ale carui basme, legende si povesti au incantat copilaria multor generatii de cititori.
Din cuprinsul acestui volum: Greuceanu/ Tinerete fara batranete si viata fara de moarte / Praslea cel voinic si merele de aur/ Aleodor Imparat.

Fragment din cartea "Povesti" de Petre Ispirescu:

"Fata mosului cea cu minte 

 
A fost odata un om batran care avea o fata mare, de se dusese vestea in lume de vrednicia ei. Unchiasul se casatori a doua oara cu o baba care avea si ea o fata. Baba punea pe fata unchiasului la toate greutatile casei; iar fata ei se clocise de sedere. Biata fata unchiasului torcea, tesea, facea paine, matura si scutura fara sa zica nici „pas!", dar baba tinea partea fetei sale, si para la unchias pe fiica lui si o tot ocara.
Intr-o noapte, baba turna apa pe vatra si stinse focul. A doua zi, se scoala fata sa faca focul; dar foc nu mai gasi in vatra. Atunci, de frica sa nu o ocarasca muma-sa cea vitrega, se urca pe bordei si se uita in toate partile, doara va vedea incotrova vreo zara de foc sa se duca sa ceara macar un carbune; dar nu se vazu nicairi ce cauta ea. Tocmai cand sa se dea jos, zari spre rasarit, abia lucind, o mica valvotaie, se cobori de pe acoperis si o lua intr-acolo.
In drumul ei intalni o gradina paraginita care o striga:
- Fata mare, vino de-mi curata pomii ce mi-au mai ramas de omizi; si, cand te-i intoarce, ti-oi da poame coapte sa mananci."

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.