Demiurgul cel rau


Descriere

„Nimic nu va putea sa-mi scoata din minte ca lumea asta e fructul unui zeu tenebros ce-si prelungeste umbra in mine, si ca misiunea mea este sa duc la ultimele consecinte blestemul ce apasa asupra lui si a operei sale.“ (CIORAN)

Fragment din cartea "Demiurgul cel rau" de Emil Cioran

"Creatorul e absolutul omului exterior; in schimb, omul launtric vede in Creatiune un detaliu jenant, un episod inutil, chiar nefast. Orice experienta religioasa profunda incepe acolo unde ia sfarsit domnia demiurgului, nu are ce face cu el, il acuza, este negarea lui. Atata timp cat Creatorul si lumea ne obse-deaza, nu vom putea scapa de ei pentru ca, intr-un elan autodistructiv, sa regasim increatul si sa ne pierdem in el. 

Prin extaz - al carui obiect e un dumnezeu fara atribute, o esenta de dumnezeu - ne inaltam spre o forma de apatie mai pura chiar decat aceea a zeului suprem si, cufundandu-ne in divin, suntem totodata dincolo de orice forma de divinitate. Este etapa finala, punctul de sosire al misticii, punctul de plecare fiind ruptura cu demiurgul, refuzul de a-l mai frecventa si de a-i lauda lucrarea. Nimeni nu-i mai cade in genunchi, nimeni nu-l mai venereaza. Singurele cuvinte ce i le adresam sunt rugi in raspar - unic mod de comunicare intre o creatura si un Creator deopotriva de cazuti. 
Impunandu-i dumnezeului oficial functiile de parinte, de creator si de administrator, l-am expus unor atacuri de pe urma carora avea sa sucombe. Si ce viata lunga ar fi avut daca era ascultat un Marcion, ereziarhul care, mai hotarat decat toti, s-a ridicat contra escamotarii raului si a contribuit cel mai mult la gloria dumnezeului cel rau prin ura ce i-a purtat-o! Nu exista alta religie care, la inceputurile ei, sa fi ratat mai multe ocazii. Am fi desigur total diferiti daca inauguram era crestina execrandu-l pe Creator, caci libertatea de a-l umili ne-ar fi usurat cu siguranta povara, facandu-ne mai suportabile ultimele doua milenii. Biserica, refuzand sa-l incrimineze si sa adopte doctrinele ce indrazneau sa-l condamne, avea sa porneasca pe calea fatarniciei si a minciunii."

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.