Plante medicinale si aromatice din farmacia bunicii

Plante medicinale si aromatice din farmacia bunicii

Descriere

    Cartea introduce cititorul in lumea fascinanta a plantelor medicinale si aromatice.     Structurata pe 8 capitole, lucrarea prezinta importanta acestor plante, furnizand informatii utile in ceea ce priveste utilizarea lor in bucatarie pentru aromatizarea mancarurilor, insistandu-se totodata pe proprietatile lor curative. Cei interesati pot afla modul de preparare a unor tincturi, alifii, ceaiuri, precum si despre beneficiile unei bai parfumate cu plante tamaduitoare. In functie de creativitatea si imaginatia fiecaruia, cartea ofera detalii despre confectionarea unor saculete parfumate, potpuriuri si lumanari parfumate.     Lecturand cartea va va incerca un sentiment de admiratie pentru natura inconjuratoare, furnizoare de atatea leacuri la indemana oricui si veti simti dorinta de a o proteja, pentru ca si generatiile urmatoare sa se poata bucura de minunile create de ea.      Fragment din volum:       „Levantica       Lavandula angustifolia - face parte din familia Lamiaceae (denumita si lavanda)     Descriere botanica: Acest subarbust ce atinge o inaltime de 30-60 cm, foarte parfumat, provine din spatiul mediteranean. Frunzele sale liniare au o lungime de 2-4 cm si o culoare verde-argintie. Din iulie si pana in septembrie infloresc flori de culoare albastra, violet sau alba, dispuse in spice.     Compozitie: uleiuri eterice, taninuri.     Cultivare: Levantica are o radacina pivotanta adanca si din acest motiv necesita o buna drenare a apei. Are nevoie de un sol uscat, usor calcaros, in plin soare. In zonele aspre, levantica este recunoscatoare pentru o protectie pe timp de iarna. Dupa inflorire, subarbustul se tunde putin.      Recoltare: Levantica se recolteaza cel mai bine in orele diminetii, dupa ce s-a uscat roua. Florile trebuie sa fie complet inflorite. Ele se leaga in buchete si se agata la umbra, la uscat. Varfurile tinere ale frunzelor pot fi culese pe tot parcursul anului, dar pe timpul iernii sunt ceva mai putin aromate.     Utilizari: Denumirea botanica Lavandula provine din latinescul „lavare" (a spala). Deja pe vremea romanilor, levantica se folosea la bai de curatare. O baie cu levantica relaxeaza si stimuleaza in acelasi timp intregul organism. In caz de rani inflamate, eczeme si arsuri, levantica se foloseste ca antiseptic. Pe vremuri, vanatorii frecau cainii cu buchete de levantica, dupa o muscatura de sarpe, pentru a preveni raspandirea otravii. Levantica este un adaos indragit in potpuriuri si saculete parfumate. Pusa in dulapul cu haine, levantica alunga moliile si alte ganganii. Ca planta aromatica, levantica merge foarte bine cu preparate de peste, marinate pentru carne de vanat si unt cu verdeturi.      In caz de dureri ale membrelor este foarte util spirtul cu levantica. Pentru a-l prepara, turnati 500 ml alcool de 70% peste 30 g flori de levantica, lasati amestecul la macerat cateva zile si apoi strecurati-l. Stoarceti bine florile. Spirtul cu levantica se toarna in sticle. In caz de dureri de cap, tamponati-va cu spirt cu levantica pe frunte la tample, dar aveti grija sa nu ajunga in ochi."

Pe aceeași temă