Specii de arbusti fructiferi in gradini si plantatii comerciale
Descriere
Interesul consumatorilor pentru fructele arbustilor din flora spontana a cunoscut in ultimele decenii o crestere considerabila. Ca urmare a acestui fapt, cercetarile specialistilor asupra transbordarii acestor specii de arbusti in gradini si pe plantatii comerciale s-au intensificat, in scopul obtinerii unor hibrizi si chiar soiuri mult mai productive, cu fructe imbunatatite calitativ. In aceasta carte va sunt prezentate cateva specii de arbusti fructiferi din flora spontana - catina, cornul, macesul, porumbarul, gutuiul japonez, afinul - care se pot cultiva in gradini si pe plantatii comerciale, precum si multiplele lor intrebuintari, pe langa caracterul pur decorativ. Fragment din volum: “Modul si perioada optima de recoltare Este o parere gresita faptul ca fructele de maces trebuie culese dupa primul inghet. La venirea primului inghet, acestea sunt deja supramaturate, cu pulpa moale. Recoltarea intarziata poate duce la diminuarea continutului in vitamina C, care in urma inghetului scade mult. Dupa primul inghet, continutul fructelor in vitamina C scade cu aproape 20%, iar dupa al doilea inghet fructele au doar 50% din continutul initial de vitamina C. Fructele trebuie culese la maturitate, dar cand sunt inca tari. Perioada de recoltare variaza in functie de specie si soi. Speciile si soiurile timpurii ajung la maturitate incepand din a doua jumatate a lunii august (Rosa pomifera, „Karpatia"), insa majoritatea soiurilor se pot recolta incepand cu mijlocul lunii septembrie. Productia variaza intre 3-9 kg de fructe/planta. Un cazul recoltarii manuale randamentul variaza intre 25-70 kg de fructe pe zi, in functie de marimea fructelor, de densitatea fructelor pe lastar, de numarul florilor legate. In Chile, la recoltarea manuala se folosesc piepteni de recoltat fructe de padure, cu ajutorul carora se pot culege chiar 100 kg/persoana/zi. La recoltarea mecanizata este foarte important ca plantatia sa fie sanatoasa, curatata de buruieni, cu lastari flexibili, cu crestere erecta, avand o capacitate buna de regenerare si sa cunoasca puterea de desprindere a fructelor. Utilizarea macesului Din fructul de maces se prepara sirop, dulceata, sos, fructe confiate, precum si cidru si lichior. Ele reprezinta o garnitura ideala pentru preparatele din carne de vanat si pot fi folosite ca umplutura pentru dulciuri si prajituri. Substantele nutritive din fructe se pastreaza cel mai bine prin congelare. Fructele congelate sunt folosite in primul rand in industria alimentara, dar si in industria dulciurilor. Fructele de dimensiuni mari, cu coacere timpurie, ale speciei Rosa rugosa, se folosesc sub forma congelata, precum si la prepararea dulceturilor."