ISlamISm


Autor:

Etichete:

Editura:
Corint - 2016 - 302 de pagini

ISBN:
9786067930214
BDCID:
00023866

Descriere

    Colectia Corint Istorie continua seria de carti care dezbat problematica islamista cu volumul “ISlamISm. Planul secret de creare a califatului” de Glenn Beck – carte pentru adulti.

    Glenn Beck este unul dintre cei mai populari si mai controversati autori americani, ale carui carti devin repede bestselleruri, pentru ca autorul reuseste sa puna in discutie subiectele cele mai controversate si nu se teme sa faca afirmatii care pot starni adoratia sau mania cititorilor, dar care, fara indoiala, nu ii lasa indiferenti.
    In ISlamISm el ofera o viziune unica despre originile religioase ale extremismului musulman. Cartea este o analiza plina de forta care investigheaza si contrazice prejudecatile despre islamism si despre visul crearii unui nou califat. Autorul avertizeaza ca fundamentalistii islamici − de la barbarii din ISIS si teroristii care apartin al-Qaida sau filialelor sale si pana la conducatorii iranieni care, tacit sau nu, ameninta cu lansarea bombei atomice – detin, in prezent, mijloacele necesare pentru a ucide milioane de oameni nevinovati.

    Fragment din volum:
 
    „Minciuna numarul 6 
    „Califatul este un vis fantastic" 
 
    „Ambitioasa". „Absurda". „O iluzie inepta". „Nu se va concretiza niciodata. 
    Asta a avut de spus John Brennan, multa vreme consilier pe problemele contraterorismului in administratiile Bush si Obama, in prezent director CIA, la ideea ca undeva, intr-o vagauna, de partea cealalta a planetei, un califat si-ar putea intinde corturile.
    Bill Kristol, scrib neocon si arhitect al ineptei campanii dusa de Alan Keyes pentru Senat, m-a atacat acum cativa ani pentru indrazneala afirmatiei ca radicalii islamisti au ambitia de a crea un califat.
    Acum, in 2015, aproximativ sase milioane de locuitori din Siria si Irak au descoperit ca traiesc in ceea ce US News and World Report si alte oficine au numit „califatul" militantilor.
    Deci, ce este mai precis un califat?
    Dupa cum am spus in capitolul trei, termenul a fost folosit pentru a descrie imperiile islamice incepand cu secolul al VII-lea d.H. Cand profetul Mahomed a murit, in 632, socrul sau, Abu Bakr, a fost desemnat primul calif sau „succesor", pentru a domni peste adeptii si teritoriile stranse de Mahomed. Pe parcursul a mai multor domnii, dupa dispute pentru putere, frontierele de inceput ale califatului s-au extins si restrans pana cand, in 1258, ultima sa capitala, Bagdad, a cazut in mainile mongolilor invadatori. Putin dupa aceea, turcii otomani au intemeiat un nou califat, in Constantinopol, care s-a dezintegrat dupa infrangerea imperiului in Primul Razboi Mondial.
    Speranta restaurarii califatului a prins din nou aripi in 1928, atunci cand Hassan al-Banna a pus pe picioare Fratia Musulmana, in Egipt. Conform lui Stephen Coughlin, cercetator in problemele terorismului, al-Banna a deplans decaderea califatului, „o calamitate care a pus in lumina cat s-a indepartat lumea islamica de adevaratul mesaj al islamului si de sistemul acestuia de guvernare". Al-Banna nu facea niciun secret din obiectivele grupului sau.”

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.