Cum ucide zaharul
Descriere
De ce mancam atat de mult zahar? Care sunt pericolele sale ascunse? Ce putem face pentru a renunta la dependenta de el? Savantul John Yudkin a fost primul care a demonstrat stiintific ca zaharul este nociv pentru sanatatea noastra, avertizand despre legatura dintre acesta si cariile dentare, guta, afectiunile autoimune, boala coronariana si cancer. Cartea sa ne arata ca zaharul, aflat in cantitati din ce in ce mai mari in alimentatia noastra, nu este deloc un pericol de neglijat. Un avertisment valabil in prezent mai mult decat oricand. „O incercare curajoasa de a ne avertiza cu privire la pofta noastra de dulce.“ - The British Medical Journal Fragment din carte: "Poate va ganditi ca daca mananca mult zahar intre mese, vor reduce din cantitatea ingerata in cadrul meselor. Absolut fals. Un coleg de-al meu a descoperit ca masa de pranz, care este servita la jumatatea zilei in mai multe scoli din Anglia, coninea zahar, iar acesta le asigura 25% din calorii in conditiile in care, in ansamblu, copiii mananca acelasi gen de alimente la scoala si acasa. Se pare ca astfel asimileaza mai mult decat cantitatea medie de zahar, uneori mult mai mult; nu doar din gustarile si bauturile consumate intre mese, ci si din mesele propriu-zise. Sunt sigur ca, in parte, acest fenomen se datoreaza atitudinii parintilor, care doresc sa-si bucure copiii, sa le castige afectiunea, sa le asigure, cred ei, energia necesara pentru crestere, munca si joaca. Ziarul londonez Times a relatat cazul unui tanar care manca 3 kg de zahar pe saptamana, adica aproape 159 kg/an. Dentistul sau se plangea ca la 6 luni dupa ce ii curatase gura de carii, aceasta era din nou plina cu dinti putreziti. Recordul britanic a fost stabilit de un baiat de 15 ani care consuma cu putin sub 450 g de zahar pe zi, adica. aproximativ 1 700 calorii zilnic doar din zahar. Desigur, la fel cum exista persoane care mananca mult mai mult decat cantitatea medie de zahar, trebuie sa existe si acelea care consuma mai putin decat media. Cifrele noastre arata ca plaja de variatie a consumului de zahar este mult mai mare decat cea a majoritatii alimentelor. Am descoperit persoane care consuma maximum 15 g de zahar pe zi, dar si dintre cele care ingereaza 400 g/zi (cat primele intr-o luna). In ansamblu, mi se pare dificil sa ma abtin sa trag concluzia ca, desi consumul mediu national de zahar din SUA si din Marea Britanie reprezinta 17-18% din numarul mediu de calorii ingerate, in cazul copiilor media este in jur de 25% din totalul caloriilor, sau chiar mai mult."