Camera de povestit
Descriere
In satul pitoresc Guzman din Spania, intr-o pestera sapata in coasta unui deal vecin cu casele, o usa straveche duce la o incapere inghesuita, de calcar, numita „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti sa-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producator spaniol de branza, cum depana o poveste ciudata si fascinanta despre o bucata de branza. Branza lui Ambrosio, facuta dupa o veche reteta de familie, avea reputatia de a se numara printre cele mai bune din lume si se spunea ca ar avea calitati mistice. In seara aceea, cand cei doi au iesit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat. N-a trecut mult si a plonjat cu totul in viata satului: s-a mutat in Guzman, cu sotia si copiii mici, ca sa caute adevarul despre branza aceea. Ce descopera in cele din urma nu are nimic de-a face cu fabula idilica despre slow-food pe care si-o inchipuia la inceput. Dimpotriva, e absorbit in inima vartejului unui mister complicat, al unei rivalitati de sange care presupune acuzatii de tradare si furt, amenintari cu moartea si un plan criminal. Camera de povestit tine in egala masura de suspans si de memorialistica, de jurnalele de calatorie si de scrierea istorica. Este o opera uimitoare de non-fictiune literara, scrisa de unul din cei mai talentati povestitori americani. Camera de povestit este un monument superb, plin de pasiune, in cinstea artei si misterului povestirii; e intensa, amuzanta, umana, devastatoare si frumoasa. Citind-o, mi-a venit sa aplaud, mi-a venit sa plang, mi-a venit sa ma mut in Spania. Michael Paterniti este un geniu. - Elizabeth Gilbert, autoarea cartii Mananca, roaga-te, iubeste De neuitat […] lectura obligatorie pentru toti cei care considera ca Spania e magica, iar branza e un dar care exprima iubirea suprema, pentru cei carora le plac povestile despre tradare, disperare, razbunare si ispasire. - The Wall Street Journal Paterniti te scufunda intr-un mediu primitor, al platourilor inalte, rumenite de soare, al satenilor pusi pe cearta si al stilului de viata fermecator de alta data. […] Un pretext minunat pentru o carte […] Ambrosio e un povestitor formidabil, un om al spectacolului innascut […] ale carui accese de emotie si locvacitate au un aer trasnit irezistibil. […] Ma bucur ca Paterniti a indraznit sa duca pana la limita proza de pe etichetele cu descrierile branzeturilor. - The New York Times Book Review Carte recomandata de Radu Paraschivescu in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".