Aproape de inima vijelioasa a lumii


Descriere

Aproape de inima vijelioasa a lumii este povestea unei vieti traite cu o intensitate si o luciditate extreme. Joana, o tanara de familie buna, se straduieste sa impace lumea stralucitoare din mintea ei cu realitatea exterioara, pe care o studiaza cu inteligenta stranie a unei vipere, cum o considera o matusa in copilarie, inainte de a trimite fetita orfana la un internat, ca sa scape de ea. Vipera o va numi mai tarziu si sotul ei, socat de miracolele care tasnesc in cascade din vorbele Joanei.

Clarice Lispector (1920 – 1977) s‑a nascut intr‑o familie de evrei in Ucraina. Familia a emigrat in Brazilia pe cand ea avea mai putin de un an. A studiat Dreptul in Rio de Janeiro. A publicat peste douazeci de carti: romane, proza scurta, literatura pentru copii, eseuri si culegeri de articole de presa. A fost casatorita cu un diplomat si l‑a insotit ani de zile in misiunile sale in Europa. La douazeci si trei de ani, publicarea primului ei roman, Aproape de inima vijelioasa a lumii, i‑a adus celebritatea peste noapte. Printre cele mai cunoscute titluri ale ei, se numara romanele Patimile dupa G.H. (A Paixao segundo G.H., 1964), Agua Viva (1973), Ora stelei (A hora da Estrela, 1974), Un suflu de viata (Um Sopro de Vida, 1978). Este adesea numita „marea vrajitoare a literaturii braziliene”.

„Astazi, in Brazilia, chipul de pisica egipteana al lui Lispector apare pe timbrele postale si pe reclamele pentru apartamente de lux, iar cartile ei se vand la metrou. Acum redescoperita, este promovata drept un Kafka feminin, drept cea mai importanta scriitoare in limba portugheza din secolul al XX‑lea, drept femeia care arata ca Marlene Dietrich si scria ca Virginia Woolf etc. Penguin Classics s‑a molipsit de virusul Lispector si a publicat cinci dintre romanele ei – cu fraze entuziaste de prezentare din partea unor scriitori ca Jonathan Franzen, Colm Toibin si Orhan Pamuk.“ The Telegraph


Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.