Războiul de la sfârșitul veacurilor. Ce vor susţinătorii Statului Islamic

Războiul de la sfârșitul veacurilor. Ce vor susţinătorii Statului Islamic

Descriere

Razboiul de la sfarsitul veacurilor. Ce vor sustinatorii Statului Islamic   Razboiul de la sfirsitul veacurilor este o calatorie uimitoare printre sustinatorii Statului Islamic, o calatorie care ne ajuta sa intelegem mai bine psihologia, caracterul si scopurile lor. De pe strazile din Cairo pina in moscheile din Londra si suburbiile din Melbourne, Wood, corespondent national pentru The Atlantic, intervieveaza recrutori si simpatizanti ai celui mai cunoscut grup jihadist din lume. Un croitor egiptean care facea costume la comanda pentru Paul Newman si care acum vrea sa traiasca dupa Saria, un convertit australian care traduce ceremoniile si amenintarile grupului in engleza si un cleric musulman autodidact hotarit sa vada America, tara unde s-a nascut, scaldata in singe sint doar citiva dintre cei cu care autorul ne face cunostinta. In acelasi timp, bazindu-se pe surse islamice autorizate, Wood exploreaza dogma apocaliptica a acestei grupari si teologia care influenteaza proiectul ei expansionist.
Indispensabil si captivant. Incercarea lui Graeme Wood de a intelege Statul Islamic e o calatorie in jurul lumii pina la capatul noptii. Cei pe care ii intilneste sint niste inadaptati, ba chiar niste ratati. Insa ideologia lor islamista ii face sa fie cei mai periculosi oameni de pe glob. - Niall Ferguson

Traducere de Anacaona Mindrila-Sonetto
Fragment din cartea "Razboiul de la sfarsitul veacurilor" de Graeme Wood

"Cei mai multi dintre musulmanii de pe glob au auzit acest apel si l-au ignorat. Sustinatorii Statului Islamic se asteptau la aceasta indiferenta. Li se spunea de mult ca majoritatea musulmanilor sunt apostati. Statutul minoritar al Statului Islamic nu a facut decat sa amplifice prestigiul celor care il urmau pe Baghdadi: credinciosii vor avea mai mult loc in Tabara Credintei si o parte mai mare din bogatiile raiului. Cand am auzit apelul, gandul mi s-a indreptat imediat spre Hesham. Unul dintre primele texte de propaganda ale Statului Islamic cita un pasaj celebru din Coran: „Noi [Dumnezeu] l-am creat pe om si noi stim ce ii sopteste sufletul sau, caci noi suntem mai aproape de el decat vana gatului". Hesham imi citase acest verset expresiv si l-am recitit in materialul propagandistic al Statului Islamic, socat sa-l recunosc. Versetul incurajeaza. constiinta - un lucru bun in sine, dar primejdios cand se imbina cu ura de sine violenta. Statul Islamic si Hesham exploatau un sentiment constant de autoincriminare, reamintirea faptului ca nu exista viata fara pacat, fiecare suflet avand propriul dusman launtric. Ei au transformat in arma acest sentiment de rusine fanatic, declarand ca jihadul e singura cale spre dezlegarea pacatelor. Cu cat e mai vinovata constiinta, cu atat mai bine, caci exista mai multe pacate de sters. Frica recrutului devine mai intensa, iar nevoia de iertare mai imperativa cu fiecare pulsatie a jugularei. Toate discutifle despre focul iadului pe care le-am purtat cu Hesham au avut un efect, oricat de slab, chiar si asupra mea. Efectul asupra altora ar putea fi suficient de puternic incat sa-i trimita la Mosul, in speranta ca se vor ruga in spatele califului. Dupa ultima mea intalnire cu Hesham, mi-am petrecut cea mai mare parte a anului in Statele Unite si am vorbit rareori cu el la telefon. In iulie 2013, Muhammad Morsi din Fratia Musulumana - care fusese ales presedinte in cele mai corecte alegeri din cate avusese vreodata Egiptul - a fost inlaturat printr-o lovitura de stat militara dupa numai un an in functie. Generalul care i-a luat locul, 'Abd al Fattah al Sisi, a reinstituit politicile din epoca lui Mubarak si chiar semana putin cu Mubarak in tinerete."

Pe aceeași temă

Graeme Wood