Revista Arta 30 / 2018
Descriere
Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România se constituie într-un bun prilej de a marca excelența în artele vizuale contemporane și de a recompensa eforturile artiștilor români ce s-au remarcat prin activitatea lor în anul 2016. Este momentul în care putem evidenția performanța dintr-un segment al culturii contemporane, din ce în ce mai activ pe scena românească și internațională. Anvergura fenomenului vizual ne îndreptățește să privim cu mare încredere spre acest domeniu destul de marginalizat în cultura noastră.
Beneficiem și în acest an de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, fiind astfel capabili să asigurăm continuitatea proiectului și consolidarea tradiției. Sperăm că vom putea, într-un viitor apropiat, să redimensionăm acest format, incluzându-l într-un program mai amplu – un Salon Național de Artă Contemporană, după modelul Saloanelor interbelice, organizate sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.
În acelaşi timp, sperăm să se materializeze promisiunile din partea ministerului privind promovarea unui pachet de legi care să contribuie la consolidarea statutului artistului, la crearea unui Fond Național de artă contemporană, necesar pentru stimularea creației și înzestrarea muzeelor cu un fond de artă contemporană valoros.
Cu un cadru normativ adecvat şi un efort asumat de autorităţi pentru tezaurizarea artei contemporane, calitatea şi dinamica vieţii artistice ar creşte semnificativ. Artistul ar beneficia de un mediu de lucru propice, intrând într-un dialog cultural în interiorul breslei și simţindu-se apreciat. Publicul ar putea lua contact mult mai profund cu fenomenul artei contemporane. Colecţionarii de artă ar dispune de o plajă mult mai mare de oferte credibile, muzeul fiind un spaţiu al consacrării. Investiţia în artă este una durabilă. Toţi cei implicaţi ar avea doar de câştigat.