Pledoarie pentru viata sanatoasa
Descriere
Pledoaria pentru viață sănătoasă a dlui Ovidiu Bojor începe cu povestea celui mai complex şi celui mai minunat laborator care se află la baza vieții, anume celula vegetală. Iar dacă celula vegetală se află la baza vieții, la baza alimentației omului se află rezultatul biosintezei vegetale, indiferent că este vorba de glucide, protide, grăsimi sau vitamine. În consens cu marile sisteme de medicină tradițională, în Pledoarie pentru viață sănătoasă se consideră că primele medicamente sunt (sau ar trebui să fie) alimentele. Dintre marile repere universale ne sunt prezentate, în cuprinzătoare capitole, dieta în concepția indiană şi, respectiv, chineză, amândouă ilustrative sub aspectul păstrării sănătății şi prelungirii vieții într-un stil cumpătat de alimentație. Cartea se bazează pe ideea că primele medicamente trebuie să fie alimentele. In prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume şi seminţe cu rol benefic în sănătate. în partea a doua sunt formulate recomandările necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor şi seminţelor pe grupe de afecţiuni. Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardiovascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente cu afecţiunile lor, după cum beneficiază de întinse capitole şi bolile de nutriţie, afecţiunile dermatologice, afecţiunile reumatismale, afecţiunile sistemului nervos, boala canceroasă etc. In general, aproape orice boală de care poate suferi un om primeşte recomandări terapeutice uneori suficiente, de multe ori în complementaritate cu soluţiile medicinei alopate şi intervenţiile chirurgicale. O atenţie specială este acordată dietei şi atitudinii etice şi spirituale ale vieţii de fiecare zi.
Unul dintre iniţiaţii în tehnicile de prelungire a vieţii prin valorificarea darurilor naturii este Doctorul în Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, patriarhul fitoterapiei române, om de ştiinţă în toată puterea cuvântului, recunoscut ca atare nu numai de mediile noastre ştiinţifice, ci şi de mediile ştiinţifice internaţionale. Dedicând zeci de ani cercetării virtuţilor terapeutice ale plantelor din arealul românesc, ca şi din alte importante zone ale lumii, şi studiind totodată marile sisteme de medicină tradiţională, Domnia Sa a avut îndreptăţirea ştiinţifică şi etică de a elabora o convingătoare Pledoarie pentru viaţă sănătoasă.
Cine şi-o face carte de căpătâi, citind-o cu atenţie şi urmându-i consecvent recomandările, de la dietă la atitudinea etică şi spirituală, va avea şansa de a înţelege pe cont propriu ce înseamnă tinereţea fără bătrâneţe si viata fără de moarte. (GHEORGHE MENCINICOPSCHI)