Caietele restaurarii 2018

Caietele restaurarii 2018

Autor
Editura
An publicare
2018
Nr. Pagini
ISBN
2000000860886
Categorii

Descriere

Conservare preventivă – cât de des ne gândim la acest aspect? Constatăm adesea că în România intervențiile sunt „de urgență”, că se fac după secole poate prima oară la nivel științific, că suntem prea puțini cei care cunoaștem importanța intervenției timpurii sau grija față de opera de artă – pentru a o conserva în bune condiții pe un timp cât mai lung, fără a fi obligați să intervenim.
O intervenție de specialitate, cât ar fi de bine realizată, aduce cu sine o anume influență asupra materiei originale. În plus, costurile unei intervenții ample sunt mult mai mari în raport cu sumele necesare pentru o îngrijire timpurie față de patrimoniul cultural material.
Vorbim de lipsa unei strategii, de lipsa de finanțări coerente, de lipsa de educație... care toate împreună ne fac să părem nepăsători în fața patrimoniului nostru cultural material.Intervențiile de conservare-restaurare recente, bine realizate, sunt cele care ne ajută să creștem cu toții, prin schimbul de experiență. De aceea, începând de anul acesta vom avea constant în anunțul pentru noul număr solicitări în acest sens.

Pe aceeași temă