Povestea sarii din Carpati

Povestea sarii din Carpati

Autor
Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
120
ISBN
9789735968595
Categorii

Descriere

Clorura de sodiu, sarea de bucătărie, sare gemă, halit din fr., este mineral și rocă monominerarlă, care s-a format alături de alte roci sedimentare, în urmă cu aproximativ 13-14 milioane de ani.Aurul alb al pământului, component hotărâtor al hranei oamenilor și viețuitoarelor, folosit în diferite alimente pentru a le conserva, dar și utilizat de egipteni în îmbălsămarea mumiilor. Întrucât se dobândea anevoios, sarea devine în timp o marfăprețioasă în lumea negoțului cu mirodenii. Sarea constituie de asemenea inspirație pentru mituri, istorii, povestiri populare, basme, fabule și pilde. Sarea a fost de asemenea subiecutul multor războaie, iar în trecut sarea se schimba pe sclavi. Fenicienii, apoi romanii au expoatat și transportat pe mare, înaintau încet dar regreșit (fluactuat nec mergitur ) vasele romane, Salacia, controla prețui sării, crescându-l sau scăzându-l pentru cetățenii săraci, pentru panem, et circenses ....et salem...Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia. În Vechiul și Nout Testament, citim cuvintele lui Isus, adresându-le ucenicilor Săi: „Voi sunteți sarea pământului”, arătându-le cât de prețioși sunt. Cartea apare în format ultraelegant, în format L4 și constituie un cadou remarcabil, pentru fiecare dintre noi.

Pe aceeași temă