Lupta cu cancerul incepe in bucatarie

Lupta cu cancerul incepe in bucatarie

Descriere

    Cartea contine retete hranitoare si gustoase pentru perioada de tratament si recuperare.     Capitolul 1 "Cu ce unelte combatem cancerul?" este un ghid care prezinta retete si tehnici legate de gatit care pot diminua impactul efectelor secundare, pot imbunatati apetitul si imunitatea. Aici gasiti sugestii despre ce e bine sa mancam inainte, in timpul si dupa chimioterapie.     Capitolul 2: "Strategii pentru suportarea tratamentului"  stabileste un plan de coordonare, organizare si comunicare intre persoanele implicate in tratarea bolii. Totodata, la nivel practic, capitolul va va arata cum sa preparati o gama larga de mese sanatoase.     Celelalte 7 capitole cuprind retete diferite, de la supe pana la tonice si dulciuri     R. Katz, senior chef si consilier nutritionist la unul dintre cele mai mari centre americane de wellness pentru persoanele bolnave de cancer,  este veriga culinara dintre medici si pacienti, avand obiectivul de a ajuta bolnavul sa manance sanatos pentru a profita la maximum de tratamentele pentru cancer, de a reduce pe cat posibil efectele lor secundare si de a imbunatati rezultatele.        Fragment din cartea de retete:       „Curmalele: Unele zaharuri gasite in curmalele din Libia s-au dovedit a avea proprietati antitumorale. Acestea contin si beta-D-glucan care regleaza colesterolul si glicemia prin incetinirea absorbtiei glucozei.     Dovleacul: Nu s-au realizat cercetari extinse pe dovleac, dar rapoartele preliminare sugereaza ca zeama de dovleac poate limita capacitatea celulelor sanatoase de a se transforma in celule canceroase. La modul general, fibrele dovleacului, in special cel de iarna, ofera beneficii prin curatarea colonului.     Edamame: Antiinflamatoare. Edamame (sau soia verde) intareste sistemul imunitar. In cadrul unui studiu, aceasta leguma a impiedicat dezvoltarea cancerului la animalele expuse la carcinogeni. Izoflavonele din fasole actioneaza ca niste bariere, infometand celulele canceroase prin impiedicarea formarii de noi vase de sange in organism.     Fasolea si lintea: Antiinfiamatoare. Daca ati avut o data cancer, exista un risc crescut ca el sa revina, dar fasolea si lintea pot reduce aceasta predispozitie. Studiile arata ca dietele bogate in fasole sau linte au scazut rata recidivarii cancerului de san la femei. La fel ca si alte alimente bogate in fibre, ambele reduc riscul aparitiei cancerului de colon. Ele ajuta si la controlul glicemiei si la eliminarea toxinelor din corp, ambele aspecte foarte importante cand ne aflam sub tratament. Fasolea si lintea sunt minunate surse de proteine si minerale precum fosfor, fier si molibden, care, atunci cand e deficitar in organism, e asociat cu cancerul de stomac si esofag.     Feniculul: Ajutor digestiv, antiinflamator, regleaza NF-kB. Feniculul calmeaza stomacul in timp ce anetolul (un compus care confera feniculului aroma de lemn dulce) scade inflamatia care poate influenta dezvoltarea celulelor canceroase.      Frunzele de dafin: Daca aveti gaze sau crampe abdominale, folositi foi de dafin. Au un efect calmant si relaxant asupra tractului digestiv, care poate fi dat peste cap in timpul tratamentului.     Ghimbirul: Reduce greata, antiinflamator, antibacterian, regleaza NF-kB. Chiar si bunica dumneavoastra stia ca ghimbirul reduce greata si durerile stomacale.”

Pe aceeași temă

Rebecca Katz