Dreptul finantelor publice. Volumul II

Dreptul finantelor publice. Volumul II

An publicare
2011
Nr. Pagini
624
ISBN
9789731275437
Categorii

Descriere

A doua parte a lucrării "Dreptul finantelor publice", intitulată "Drept fiscal", se preocupă de unul dintre domeniile efervescente ale dreptului românesc, aflat într-o continuă expansiune, inclusiv sub presiunea dreptului fiscal european şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În acest context, lucrarea "Dreptul finantelor publice. Volumul II - Drept fiscal. Editia a 2-a, revizuita" abordează în primul rând o teorie generală a impozitelor şi taxelor. Datorită importanţei lor la nivel european, autorii acordă o atenţie deosebită principiilor de drept fiscal, privite inclusiv prin prisma interpretărilor instanţelor europene de la Luxemburg şi Strasbourg.
Corpul principal al expunerii îl reprezintă prezentarea generală a impozitelor şi taxelor, atât a celor reglementate de Codul fiscal, cât şi a celor prevăzute de alte acte normative (cazul taxelor vamale, a taxelor de timbru, taxelor de mediu sau taxelor parafiscale).
În fine, ultima parte a volumului analizează procedura fiscală română la începutul anului 2011. Cartea "Dreptul finantelor publice. Volumul II - Drept fiscal. Editia a 2-a, revizuita" reprezintă, la acest moment, o sinteză a reglementărilor, jurisprudenţei şi chestiunilor controversate din peisajul fiscal românesc. El se poate astfel constitui într-un punct de reper şi o invitaţie la reflecţie pentru toţi cei interesaţi de acest domeniu.

Pe aceeași temă