Spirala tacerii

Spirala tacerii

Editura
An publicare
2004
Nr. Pagini
372
ISBN
9789737110299

Descriere

Pornind de la numeroase studii de caz, de la analiza operei unor autori clasici precum Locke, Hume, Rousseau sau Tocqueville ori de la cercetarile antropologice asupra comunitatilor tribale din Africa si Oceania, Elisabeth Noelle-Neumann articuleaza o explicatie cuprinzatoare a fenomenelor de conformitate sociala, intr-o carte care a consacrat-o in rindul celor mai importanti sociologi si teoreticieni ai comunicarii. Volumul, aparut initial in anul 1980, este actualizat la nivelul anului 2001 si imbogatit cu numeroase exemple si studii noi, rod al muncii de cercetare intreprinse de autoare in ultimii ani."Spirala tacerii porneste de la o literatura vasta pentru a elabora teoretic conceptul de opinie publica, formuleaza concluzii patrunzatoare cu privire la rolul mass media si aplica aceasta teorie novatoare la procesele electorale. Este, probabil, una dintre cele mai importante lucrari in domeniu din ultimele decenii."
W. Phillips Davison, Public Opinion Quarterly"O teorie eleganta a opiniei publice. Cartea reprezinta o contributie semnificativa la literatura despre comportamentul de vot si, in general, despre opinia publica. O lectura obligatorie pentru toti specialistii in disciplinele socio-umane."
James W. Hottois, American Political Science ReviewOrice cercetare incepe cu o enigma :: Testarea cu ajutorul intrumentelor demoscopice :: Un nou procedeu de masurare a climatului opiniilor :: Motivul este teama de izolare :: Doua motive ale imitatiei: invatarea si teama de izolare :: Ce este opinia publica? :: Spirala tacerii - procesul prin care ia nastere si se raspindeste opinia publica :: Consensul care are nevoie de recunoastere :: Invelisul social :: Legea opiniei. John Locke :: Guvernarea se bazeaza pe opinie: David Hume, James Madison :: Jean-Jacques Rousseau pune in circulatie conceptul de "opinie publica" :: Tirania opiniei publice: Alexis de Tocqueville :: Crearea conceptului de control social si prabusirea conceptului de opinie publica: Edward Ross :: Urletul haitei de lupi :: Opinia publica la triburile din Africa si Oceania :: Asaltul asupra Bastiliei. Opinia publica si psihologia de masa :: Moda este opinie publica :: Stilpul infamiei :: Dreptul si opinia publica :: Opinia publica duce la integrare :: Cei care sfideaza opinia publica: eretici, avangardisti, outsideri :: Stereotipul ca mijloc de vehiculare a opiniei publice: Walter Lippmann :: Tematizarea ca realizare a opiniei publice: Niklas Luhmann :: Privilegiul jurnalistilor: ei hotarasc ce anume are caracter public :: Opinia publica are doua surse. Una este reprezentata de mass media :: Climatul dual al opiniilor :: Functia de articulare: cine nu-si regaseste punctul de vedere in mass media este mut :: Vox populi, vox Dei :: Spre o teorie a opiniei publice :: Cum se studiaza literatura despre opinia publica

Pe aceeași temă