Cultura radacinoaselor
Descriere
…din aceasta grupa fac parte multe plante legumicole cu agrotehnica asemanatoare, incadrate in mai multe familii botanice: Fam. Umbelliferae: morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina Fam. Chenopodiaceae: sfecla rosie Fam. Cruciferae: ridichile, napul comestibil Fam. Asteraceae: scortonera si barba caprei Fam. Malvaceae: batat …plantele din aceasta grupă preferă climatul răcoros şi umed, de aceea sunt răspândite până la 1000-1500 m altitudine şi pana la 70 grade latitudine. In afara de rădăcini, de la pătrunjel, sfeclă şi ţelină se consuma si frunzele. Tehnologiile lor sunt simple, culturile înfiinţandu-se prin semanare directă cu excepţia ţelinei. Culturile în ogor propriu se seamănă în prima epocă. Culturile se înfiinţează primăvara, iar unele dintre ele (pătrunjel, păstârnac) pot fi înfiinţate chiar din toamnă, având cerinţe scăzute faţă de temperatură; Nu suportă îngrăşăminte organice nedescompuse aplicate in anul culturii, cu excepţia ţelinei şi batatului. Rădăcinoasele se păstrează bine în timpul iernii, cu excepţia ridichilor de lună, de vară şi a batatului. Cu excepţia ridichilor de lună, sunt plante bienale, care în primul an formează o rozetă de frunze şi rădăcina îngroşată, iar în anul al doilea, tulpina floriferă, flori, fructe şi seminţe. Necesită un sol bine pregătit, bogat în substanţe nutritive, curat de buruieni, deoarece seminţele sunt mici şi culturile au o densitate mare...