Duh si contemplatie
Descriere
Pastrand si acum prospetimea transformatoare ce ii strabate paginile, Duh si contemplatie reprezinta argumentul neobosit al ganditorului Alan Watts in favoarea rolului important pe care il poate juca religia mistica in lumea actuala. Inspirandu-se din propria sa experienta, Watts explica cu maiestrie cum intuitia religiilor orientale - in special cea a buddhismului zen - poate fi incorporata in doctrinele crestinismului occidental, dand astfel posibilitatea oamenilor de orice credinta sa se bucure de o relatie mai adanca si mai plina de sens cu spiritualul in vremurile tulburi in care traim.
***
„Duh si contemplatie este fara indoiala una dintre cele mai semnificative carti despre religie publicate in secolul al douazecilea.”
Canon Bell
***
„Nu trebuie sa cautam Realitatea; ea este deja aici si acum, iar a o cauta ar insemna sa recunoastem ca ea nu este. In acest sens, noi nu trebuie sa dobandim unirea cu Realitatea; ea este data deja, ca o manifestare a iubirii divine. A incerca sa o realizam prin propriile noastre eforturi inseamna a desconsidera aceasta iubire si a afirma implicit ca darul nu este oferit... Nu exista vreo metoda, vreo tehnica precisa pentru a atinge starea mistica si a realiza unirea cu Realitatea. Caci metoda este o tentativa de a poseda, avandu-si sorgintea in orgoliu sau in frica. Si avand in vedere ca nu putem face nimic pentru a realiza Realitatea, nu trebuie sa alunecam in eroarea inactiunii, caci inactiunea nu este decat o forma indirecta de actiune, este incercarea de a poseda Realitatea fara a face nimic in loc de a face ceva, ambele cai fiind sortite esecului, pentru ca Ea nu poate fi posedata in niciun fel.
Punctul focal al Realitatii este clipa prezenta, acest chip evanescent al eternitatii, atat de mic ca nu are durata temporala si, totusi, atat de indelungat ca nu putem iesi vreodata din el. Aici, in aceasta clipa prezenta, viata este cea mai insufletita; doar aici existam cu adevarat. Trecutul este mort, viitorul nu a sosit inca. Clipa imprumuta o suta de forme diferite - clipe de placere, clipe de suferinta, clipe de exaltare, clipe de depresie, clipe de liniste, clipe de agitatie; insa ea nu va sta locului, ea nu poate fi acaparata in niciuna dintre formele sale. Clipa aceasta este viata noastra.”
Alan Watts