Potcovitul de calitate
Descriere
Nu oricine potcoveste, este un potcovar.
Inainte totul era mai simplu: potcovar era unul singur si anume acela care a absolvit o scoala de stat in domeniu. Pana in anii saizeci, potcovitul era considerat o meserie de sine statatoare, mai tarziu din cauza cererii slabe, potcovitul a devenit o specializare anexa a meseriei de lacatus.
Astazi lucrurile stau altfel. Citind anunturile de la mica publicitate din ziarele de specialitate veti da de o serie intreaga de anunturi in care diferiti indivizi isi ofera serviciile sub numele de: ingrijitor de copite, tehnician de copite, expert in dezobisnuirea calului de a umbla cu potcoave, ortoped de copite...mai stiti pe cine sa alegeti sa ingrijeasca copitele calului dumneavoastra?
Fragment:
" Cu ce unealta lucram?
Nu conteaza cu ce fel de unealta lucreaza expertul in copite. Ceea ce conteaza este cat de bine manuieste unealta. Daca cineva stie sa lucreze cu o lama cu maner, atunci inseamna ca stie sa lucreze cu aceasta la milimetru. Pe de alta parte cu o razatoare obisnuita se pot cauza rani grave si se pot face greseli grave, ce nu mai pot fi remediate niciodata.
Dupa cum manuieste expertul dumneavoastra in copite uneltele de lucru va veli putea da seama cat este de versat si de sigur in mestesugul sau. Asadar, daca expertul dumneavoastra in copite lasa cu raspelul urme si linii inegale pe copita calului, acest lucru demonstreaza ca expertul nu este expert!
Unealta de lucru trebuie insa aleasa cu grija de la bun inceput mai ales in cazul unor boli ale copitei sau a unor particularitati ortopedice. Aceste unelte se limiteaza la:
Daca la o copita plata, plina sau copita de caprioara se lucreaza cu cutitoiul cu maner sau cu freza electrica, acest lucru este considerat a fi o mare neglijenta si este de neiertat. Riscul de a rani calul este mult prea mare! Şi la caii mai agitati si nelinistiti este necesar sa se foloseasca raspelul mic si nu cutitoiul sau freza.
Pe timpul verii, copitele cailor sunt deosebit de uscate si de aceea foarte tari. Prelucrarea acestor copite nu este numai istovitoare, ci si inexacta. Expertul in copite nu poate simti si determina grosimea talpii copitei, si astfel, bucati de masa cornoasa se pot rupe. Expertul care stie si pune suflet in treaba pe care o face, il va ruga pe proprietarul de cai sa unga copita calului cu lut ud cu o seara inainte de potcovire sau in ziva potcovirii cu una-doua ore inainte sa faca baie cu sapun copitelor calului. Aceste masuri ajuta la inmuierea stratului cornos, ceea ce va inlesni si usura munca la copita. "