Viata amoroasa a imparatilor romani

Viata amoroasa a imparatilor romani

Descriere

Captivanta serie Viata amoroasa, este destinata pasionatilor de istorie care doresc sa afle mai multe despre personalitatile liderilor politici.

Oamenii au fost dintotdeauna captivati de viata amoroasa a celor care ii conduc – imparati, regi sau dictatori. De-a lungul secolelor, casatoriile, adulterele si divorturile acestora au avut imense implicatii politice. Infidelitatile au zamislit cabale si conspiratii. Divorturile regale au starnit revolte serioase, iar amantele capetelor incoronate au fost adesea sprijinite de partidele politice sau de puterile straine, care cautau sa-si extinda influenta pana in asternuturile palatelor.

Autorul insista asupra faptului ca unii dintre imparatii romani s-au abandonat placerilor – la banchete, la terme, in temple, in timpul luptelor in arena. Cateva exemple ilustreaza aceasta afirmatie:

• Tiberiu s-a retras pe Insula Capri, unde s-a inconjurat de tineri care se prostituau • Caligula a avut o relatie incestuoasa cu sora lui • Nero a nutrit o pasiune vinovata pentru mama sa • Elagabalus a dorit sa fie adorat ca zeu, dar a dus o viata desfranata si a sfarsit ucis cu bestialitate de propriii soldati.

Fragment din lucrarea "Viata amoroasa a imparatilor romani" de Nigel Cawthorne

"Atat Iuliu Cezar, cat si Augustus dau numele lor lunilor de vara, dar Augustus a avut mai multe veri de iubire decat Iuliu. A murit in patul lui la 76 de ani, a fost primul imparat adevarat al Romei si a lasat numele sau celor care i-au urmat la tron.
Nascut la 23 septembrie 63 i.H., a primit numele de Caius Octavius. Era stranepotul lui Cezar. S-a spus ca a fost conceput cand mama lui, Atia, si cateva prietene casatorite au participat la o ceremonie solemna la Templul lui Apollo. Femeia a adormit pe o perna, iar un sarpe s-a furisat si a patruns-o, dupa care s-a retras. Cand s-a trezit, s-a spalat si s-a curatat, asa cum ar fi facut-o dupa ce ar fi facut dragoste cu sotul ei. Mai apoi, pe corpul ei a aparut un semn de forma unui sarpe, iar dupa aceea nu s-a mai dus la baia publica.
La noua luni dupa intamplarea cu sarpele, Atia a dat nastere viitorului Augustus — cunoscut in tinerete sub numele de Octa-vian — ceea ce a condus la ideea ca descindea din Apollo. O poveste similara exista si despre nasterea lui Alexandru cel Mare, cuceritorul lumii antice; se afirma ca mama acestuia a fost fecundata de o vipera sacra. "

Pe aceeași temă

Nigel Cawthrone

Nigel Cawthorne

Nigel Cawthorne

Nigel Cawthorne

Nigel Cawthorne