Ramana Maharshi. Calea cunoaşterii supreme

Ramana Maharshi. Calea cunoaşterii supreme , Arthur Osborne


Referindu-se la cartea lui Arthur Osborne despre viață și învățătura lui Ramana Maharshi, dr. S. Radhakrishnan, fost vicepreședinte al Republicii India, spunea:

Cartea domnului Osborne... are o relevanță aparte în epoca noastră caracterizată printr o stare de spirit plină de întrebări și angoase, dar totodată marcată de un scepticism îndărătnic.

În paginile prezentului volum ni se dăruiește o religie a spiritului care ne ajută să ne eliberăm de dogme și superstiții, de ritualuri și ceremonii, pentru a trăi că spirite libere. Esența tuturor religiilor e o problemă intimă și personală, un raport individual cu Divinul. Nu atât preaslăvire, cât căutare; o cale de devenire, de eliberare.

Celebrul aforism grec "Cunoaște te pe ține însuți" e înrudit cu preceptul upanishadic "atmanam viddhi", cunoașterea sinelui. Grație unui proces de abstractizare, izbutim să ne retragem în spatele tuturor straturilor corpului, minții și intelectului, pentru a parveni la șinele Universal, "adevărată lumina ce strălucește în fiecare om ivit pe lume". "Pentru a atinge Binele trebuie să ne înălțam până la stadiul suprem și, fixându ne acolo privirea, să aruncăm straiele primite atunci când am descins în aceste locuri joase; întocmai așa cum, în Mistere, cei admiși să pătrundă în intimitatea sanctuarelor de taină, după ce s au purificat ei înșiși, lepădând orice veșmânt, înaintau complet goi".

Ne afundam în existența fără hotare, aceea lipsită de limite ori determinări. Este ființare pură unde nici unul din lucruri nu le contrazice pe celelalte. Subiectul nu se mai opune nici unei făpturi, ci se identifică în chip firesc cu întreagă creație, precum și cu toate evenimentele ce se petrec. Realitatea inundă șinele descătușat de preferințe sau aversiuni, de plăceri ori neplăceri; care nu mai pot acționă în nici un fel că intermediari denaturanți.

Copilul se află mult mai aproape de viziunea sinelui. Trebuie să devenim asemenea lui înainte de a răzbi până la tărâmul adevărului. De aceea ni se cere să lăsăm la o parte orice erudiție sofisticată. Ni se cere insistent să renastem. Se afirmă că înțelepciunea pruncilor o întrece pe aceea a cărturarilor.

Sri Rmn Maharshi ne oferă jaloanele unei religii bazate pe scrierile sfinte indiene, esențialmente spirituală, fără a înceta să fie, în același timp, rațională și etică.
Noua

Carti pe aceeasi tema