Deturnarea fondurilor europene. (I)regularitate şi corecţii financiare

Deturnarea fondurilor europene. (I)regularitate şi corecţii financiare , Ionel Bostan, Stefan Pete


O lucrare cu titlul Deturnarea fondurilor europene. (I)regularitate și corecții financiare ar trebui să fie de maxim interes pentru toți cei care gestionează și accesează acest gen de finanțări – autorități contractante, beneficiari de fonduri europene, practicieni din instituțiile de control financiar, audit, avocați și consultanți în domeniu.

În majoritatea statelor UE, protecția acordată banilor europeni este mai mare decât protecția asigurată fondurilor naționale, iar mecanismele de protecție sunt structurate pe trei paliere: 1. condiții foarte stricte pentru aprobarea proiectelor de finanțare (dublate adesea de o birocrație infernală); 2. corecții financiare imediate pentru orice utilizare improprie a acestor fonduri și 3. declanșarea mecanismelor de natură penală, dacă se constată aspecte care țin de înșelăciune sau fraudă.

Deși România nu reușește să atragă decât o mică parte din fondurile europene care îi revin, în rapoartele Comisiei Europene țara noastră figurează deja cu un număr ridicat de nereguli în cheltuirea fondurilor comunitare și corecții financiare semnificative.

Activitatea de control/audit al proiectelor finanțate din fonduri europene generează multiple aspecte litigioase, de aceea autorii acestui volum s-au gândit să ofere celor interesați un „tablou” al tuturor acestor probleme, bazat pe analiză jurisprudenței din ce în ce mai bogate în materie. Sunt prezentate deciziile relevante ale Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal, câteva spete pronunțate în materie penală, în acele situații în care „neregulile” constatate au depășit sferă administrativă, o serie de hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, pronunțate că urmare a întrebărilor preliminare ridicate de instanțele naționale, precum și câteva soluții din practică judiciară internă în cazuri particulare. Este vorba, în special, despre jurisprudență generată de constatarea unor nereguli de către autoritățile naționale de control.

Ce se întâmplă, însă, după ce organele de control întocmesc un proces-verbal de constatare a unor nereguli, o notă de corecție financiară sau chiar o decizie de rambursare a fondurilor europene utilizate? Unde depunem o cerere în instanță pentru a obține suspendarea, în prima fază, și anularea, în definitiv, a acestor acte care, odată executate, pot paraliză activitatea oricărui agent economic? Ce condiții trebuie îndeplinite pentru că instanță să acorde suspendarea? Ce înseamnă caz justificat, pagubă iminentă? Ce presupune prejudiciul efectiv sau viitor, dar previzibil, adus bugetului Uniunii Europene?

Răspunsurile la aceste probleme, precum și multe altele, pot fi lesne extrase din lectură spetelor selectate în prezența lucrare, care pot servi că precedent sau exemplu tuturor celor aflați situații similare.
Noua

Carti pe aceeasi tema